Abstract:
Global ekonomideki gelişmeler, tüketicilerin demografik yapısındaki değişkenlik ve müşterilerin seçebilecekleri alternatiflerin hızla çoğalması gibi unsurlar perakende sektöründeki kırılganlığı artırarak, yoğun bir rekabet ortamına neden olmaktadır. Bu ortamın yaşandığı şartlarda kendi yerlerini sağlamlaştırmaya ve devamlılıklarını sürdürmeye çalışan perakendeciler, tedarik zinciri yönetimi kavramına daha fazla önem vermeye başlamıştır. Şüphesiz tedarik zinciri yönetiminin tüm unsurlarını bir arada tutmak ve efektif bir biçimde çalıştırmak için güçlü teknolojik altyapılara ihtiyaç duyulmaktadır. Bu teknolojik altyapılar, özellikle hem yazılım geliştirme süreçlerini optimize etmek hem de perakende sektöründeki hızlı değişime adapte olmak için çevik yöntemlere ihtiyaç duymaktadır.
Bu tez çalışması, Türkiye’de faaliyet gösteren ulusal bir perakende şirketinde, tedarik zinciri yönetimi, yazılım projelerinin çevik yazılım geliştirme yaklaşımını kullanarak hayata geçirilmesini amaçlamaktadır. Bu amaca erişilebilmesi için öncelikle bugüne kadar oluşturulmuş çevik çerçeveler incelenmiş ve ihtiyaca göre farklı çevik ilkeler bir araya getirilerek yeni bir çevik çerçeve oluşturulmuştur.
Tez çalışması kapsamında oluşturulan çevik çerçeve tedarik zinciri çözümleri iş birimine ait adres bazlı stok yönetim projesine uygulanarak başarısı ve çıktıları ölçümlenmeye çalışılmıştır.