Özet:
1980’li yıllardan sonra küreselleşmenin de etkisiyle büyük bir hızla gelişen turizm 20. yüzyılın en rekabetçi ürünüdür. Bugün milyonlarca insana istihdam sağlayan turizm, aynı zamanda farklı kültürleri ortak paydada toplayan bir özelliğe sahiptir.
Turizm sektörü gerek Avrupa Birliği için gerekse Türkiye için önemli bir hizmet sektörünü
oluşturmaktadır. Avrupa Birliği ülkeleri, hem turist gönderen hem de turist çeken ülkelerin başında gelirken, Türkiye de turizm pastasından aldığı payı arttırmaya devam etmektedir. Türkiye’yi ziyaret eden turistlerin büyük bir kısmı Avrupa Birliği ülkelerinden gelmekte ve Avrupa Birliği’nin turizm politikası Türkiye’yi yakından ilgilendirmektedir.
Avrupa Birliği’nin ortak bir turizm politikası yoktur. Bu nedenle, turizm diğer ortak
politikalardan etkilenen bir sektör olarak karşımıza çıkmaktadır. Avrupa Birliği ile en uyumlu olduğumuz politika turizmdir. Ancak turizm konusunda eksikliklerimiz olduğu da bir gerçektir.
Birinci bölümde önce Avrupa Birliği’nde turizm politikalarının gelişimi, turizm konusundaki
yetkisi ve destekleri üzerinde durulmuş, ardından da Türkiye’de turizm politikalarının gelişimi cumhuriyetten önce, planlı dönem öncesi ve planlı dönem sonrası şeklinde ele alınmıştır.
İkinci Bölümde önce Türkiye’nin Avrupa Birliği turizm politikasına uyum amacıyla yaptığı
çalışmalar kamu ve turizm birlikleri eksenli ele alınırken, ardından da Türkiye’nin uyum konusunda yapması gerekenler analiz edilmiştir