The objective of this thesis is to visualize of the historical buildings and historical monuments in the form of 3 Dimensinonal (3D). Also controlling and analyzing of this 3D models in the multi touch screen with a human computer interaction tool is a objective of this thesis.
Firstly historical buildings was scanned by a laser scanner for visualizing buildings and collecting datas. After the scanning process, collected datas was transform to an appropriate file format by a software for visualize. A program was developed for reading datas and 3 D visualize by using these datas. In addition that this program concirn a hand motion recognition system for showing to human computer interaction. Lastly the coloured photoghraphs was taken of the real historical model for colouring the 3D model. And these photoghraphs was added in the form of color code by an software for coloured visualization.
In addition to all of these, this thesis abstract the previous work of 3D visualization, hand motion recognition and shortly explain of these. Also it gives some information about how can we visualize the historical objects by this work.
Bu çalışmanın amacı tarihi binaların ve eserlerin 3 boyutlu olarak görselleştirilmesi ve oluşturulan görsellerin çoklu dokunmatik ekranlarda insan bilgisayar etkileşimi araçları ile kontorolü ve incelenmesi kolay bir yapıya getirmektir.
Öncelikle görselleştirme için gerekli olan dataları elde etmek adına bir lazer tarayıcı ile tarama işlemi yapılmıştır. Tarama işlemi sonrası elde edilen veriler bir yazılım aracılığı ile görselleştirme için uygun dosya formatına dönüştürülmüştür. Oluşturulan dosya içerisinde sakladığımız verileri okumak ve bu okuduğumuz verilerin 3 boyutlu olarak görselleştirilebilmesini sağlayan bir program geliştirilmiştir. Geliştirilen bu program aynı zamanda insan bilgisayar etkileşimini sağlayabilmek için el hareketlerini tanıma sistemini de içermektedir. Son aşamada ise oluşturulan 3 boyutlu tarihi eser modelinin renklendirilmesi için gerçek modelin renkli fotoğrafları çekilmiştir. Çekilen bu fotoğraflar bir yazılım aracılığı ile görselleştirme için gerekli olan bilgileri barındıran dosyaya renk kodları olarak eklenmiştir.
Bunlara ek olarak, bu tez daha önce yapılmış 3 boyutlu görselleme araçlarını, insan bilgisayar etkileşimi ve yöntemleri hakkında kısaca bilgi ve bu çalışmanın tarihi eserleri 3 boyutlu olarak nasıl görselleşebileceğini de özetler.