Günümüz teknolojisi, lazer tarayıcıların gelişimi ve kullanım alanlarının zenginliği ile birçok farklı uygulama alanı açısından, teknolojiye yeni bir boyut getirdi. Her geçen gün farklı araştırmalar için yeni umutlar vaat eden bu teknoloji jeodezik uygulamalar ve özelinde mühendislik ölçme uygulamaları açısından da ilave bir teknik haline gelmiştir. 3 boyutlu yersel lazer tarama teknolojisi, taranmış bir obje veya alanın yüzeyinden elde edilen nokta kümeleri yardımıyla, taranmış nesnelerin birebir gerçeğe yakın görüntülerinin oluşturulduğu, modellerinin elde edildiği bir tür kopyalama teknolojisi olarak adlandırılmaktadır. Bu teknoloji ile herhangi bir alanda, büyük ölçekte, karmaşık, düzensiz, standart veya standart olmayan nesnelerin 3B verileri doğrudan toplanabilmektedir.
Bu tezin genelinde, yersel lazer tarama teknolojisinden, klasik ölçme yöntemlerinden, bu yöntemlerin karşılaştırılmasından bahsedilmiş ve uygulama ile desteklenmiştir.
Çalışmayla yapılan uygulamada, yol güzergahı boyunca yolun sağ, orta, sol taraflarına sabit hedefler konularak Total station, GPS ve Yersel lazer tarama aletleriyle ölçümler yapılmıştır. Daha sonra ölçümler değerlendirilmiş ve Klasik Ölçme Yöntemleri ile Yersel Lazer Tarama metodu karşılaştırılarak, özellikle özel sektör gibi alanlarda pratik altlıklar elde etmede Yersel Lazer Tarama Yönteminin avantaj ve dezavantajları ortaya konmuştur.
By the development of the laser technology and variety of the usage areas by the aspect of many different application areas, a new technological dimension is supplied. With each passing day, for different investigations, this hopeful technology is to become an additional technic for the geodetic applications especially engineering surveys. The 3D terrestrial laser scanner technology which is called as a type of copying technology is to create nearly one to one of the real object from the scanned one and to model it by the help of the point clouds obtained from the scanned object or any surface. This technology is a solution for 3D model generation, using directly data collected by laser scanner however scanned area or object could be complex, unsystematic, big scale or standard type.
Throughout this thesis, terrestrial laser scanning technology, the classic methods of measurement, the comparison of the methods mentioned and supported by the application.
To work in practice, the right of way along the route, medium, hard targets placed on the left sides of a total station, GPS and terrestrial laser scanning measurements were made instruments. Later measurements were evaluated and Terrestrial Laser Scanning method by comparing with conventional measurement methods, especially in areas such as the private sector in achieving the practical bases of Terrestrial Laser Scanning Method has been the advantages and disadvantages.