18. yüzyılda İngiltere'de başlayan Sanayi Devrimi'nin tüm dünyaya yayılması ile kentlerde günümüze kadar hissedilen değişimler yaşanmıştır. Sanayileşmenin ilerleyen aşamalarında teknolojik gelişmeler, üretim teknolojilerindeki değişiklikler ve sanayi alanındaki yeni yapılanmalar sanayi tesislerinin işlevselliği ve yer seçimi konusunda değişikliklere neden olmuş; bazı sanayi tesisleri şehir dışına taşınırken bazıları da kapanma noktasına gelmiştir. Buna bağlı olarak kent merkezlerinde boş ve köhnemiş mekanlar ortaya çıkmıştır. Bu alanlar, kent ortamındaki yoğun yapılaşma içerisinde eksikliği artarak hissedilen ve çeşitli aktivitelere olanak sağlayabilen park alanları açığını kapatabilecek potansiyele sahip alanlardır.
Yapılan çalışma ile kentlerde köhnemiş bu alanların park alanlarına dönüştürülmesi fırsatları üzerinde durulmuştur. Çalışmada bu gibi alanların park alanlarına dönüştürülmesine dünyadan ve ülkemizden örnekler verilmiş olup, ülkemizdeki uygulama örneklerinde katılımcılarla bir anket çalışması da yürütülmüştür. Araştırma sonucunda yapılan dönüşümlerin fiziksel, sosyal, ekonomik anlamda katkılar sağladığına dair bulgular elde edilmiş ve bazı önerilere yer verilmiştir.
With ındustrıal revolutıon's in 18th century england becoming widespread around the world, some of changes have been experienced within the city until today. Technological innovation, changes in manufacturing technology and settlement in the field of industry cause some changes in functionality of industrial plant and choosing the industrial area. While some industrial plants move to outside the city, others are nearly closed. In parallel with it, empty and abondened areas come up in the city centers. These areas have the potential of closing the gap in terms of parks which is totally needed within the densely populated city areas and which enables people various activities. With this study, the idea of being useful to turn these non-functional industrial areas within the city into parking areas is supported.