Yükseköğretimde eğitimin kalitesini yükseltmek ve kültürler arası etkileşimi arttırabilmek amacıyla Avrupa Birliği tarafından finanse edilen eğitim programları uygulanmaktadır. Bu amaç doğrultusunda Erasmus programı olarak adlandırılan gençlik programına AB ülkeleri, EFTA(Lihteştayn, Norveç, İzlanda) ülkeleri ve aday ülkeler katılmaktadır. Bu araştırma ile erasmus değişim programına katılan Türk öğrencilerin, program boyunca karşılaştıkları eğitsel, ders ve kişisel sorunlarına yönelik bir çalışma gerçekleştirilmiştir. Bu araştırma programa daha sonra katılacak Türk öğrencilere rehber olmayı hedeflemektedir. Araştırmaya erasmus programına katılan 182 kişi anket formlarını doldurarak katkıda bulunmuşlardır.
Katılımcılar tarafından online ortamda ve kağıt ortamında doldurulan anket bilgileri Excel tablolama programına aktarılmıştır. Daha sonra veriler veri madenciliği yöntemlerinden kümeleme tekniği kullanılarak SPSS 12.0 programı ile analiz yapılmak üzere hazırlanmıştır. Hazırlanan formlar K-Means algoritması ve C5.0 karar ağacı kullanılarak çalışmanın analizi yapılmıştır.
Araştırma bulguları aşağıda özetlenmiştir;
Programa katılan öğrencilerin genel olarak kendileri için ayrılan bütçeden memnun olmadıkları görülmektedir.
Öğrencilerin programla ilgili kişisel beklentilerinin olumlu yönde gerçekleştiği ve gittikleri ülkelerde sosyal yaşantıdan, ülkenin yaşam kalitesinden ve üniversitelerde gördükleri eğitimlerden genel anlamda memnun kaldıkları görülmüştür.
Education programs which are cashed up by European Union are implemented in order to raise the quality of education in higher education and upgrade in cross-cultural interaction. For this purpose, European Union countries, EFTA (Liechtenstein, Norway, and Iceland) countries and the candidate countries participate to youth program is calling Erasmus Program. With this research, the study that is intended facing on educational, structural, and privacy problems throughout the program of Turkish students who have participated to the Erasmus changing program. This research aims to become guide to Turkish students who will participate later the program. 182 people participating to Erasmus program filled the questionnaires and have contributed this research.
The survey information filling on paper and online by participants is transmitted excel spreadsheet program. Then the data has prepared to be analyzed with SPSS 12.0 software by using clustering technique in data mining methods. Research findings are summarized as follows; The students who have participated to the program have not satisfied from the budget allocated to them. The students who have participated to the program have generally satisfied from social life of host country and transport network of host country, houses or dormitories encampment, life quality of host country and university education.