Lisansüstü Eğitim Enstitüsü (Yayınlar)

Permanent URI for this communityhttps://hdl.handle.net/20.500.14719/11

Browse

Search Results

Now showing 1 - 2 of 2
  • Thumbnail Image
    Item
    Çoklu bağlantı olgusunun bilgi toplumu oluşturmadaki rolü : ülkeler arasında verimlilik esaslı bir karşılaştırma
    (Bahçeşehir Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2014-04) Kılıç, Çetin; Bayraktar, Erkan
    İletişim teknolojileri ve geniş bant hizmetlerindeki hızlı gelişmeler, kişisel, sosyal ve iş yaşantımızda yepyeni gelişmelere yol açmıştır. E-posta, sms ve internet üzerinden yapılan görüntülü görüşmeler (VoIP), e-ticaret ve sosyal medya üzerinden gerçekleştirilen paylaşımlar, mobil ortamlara taşınarak bambaşka bir bilgi toplumu oluşturma yönünde önemli gelişmelere sebep olmuştur. Bu gelişmeler, sosyal ve ekonomik kalkınma açısından kritik öneme sahipken, rekabetçi ve yenilikçi çok çeşitli hizmetleri sunabilmek adına da fırsatlar yaratmaktadır. Serbestleşme sürecini tamamlayan birçok ülkede, iletişim sektörüne yapılan yatırımlar artmakta, yenilikçilik ve rekabet teşvik edilmektedir. Tüm bu gelişmelerin sonucunda ortaya çıkan “Çoklu Bağlantı” (Hyperconnectivity) olgusunun bilgi toplumu oluşturmadaki rolü, çağımızda üzerinde durulması gereken en önemli konulardan biridir. Bir ülkenin bilişim teknolojilerini ne kadar yoğun bir biçimde kullandığını, bilişim teknolojilerinin bilgi toplumu oluşumuna katkısını ölçmek ve bu dönüşümü ülkelerin ne derece verimli bir biçimde gerçekleştirdiklerini karşılaştırmalı bir şekilde saptamak, bu çalışmanın başlıca amacıdır. Bu maksatla bir Veri Zarflama Analizi (VZA) modeli geliştirilecektir. Ülkelerin çoklu bağlantı olgusunu ölçebilmek için Şebekeye Hazırlılık Endeksi (NRI) ve bilgi toplumu yaratma yolundaki gelişmeleri saptayabilmek için Küresel Rekabet Endeksi (GCI), Bilgi Ekonomisi Endeksi (KEI), İnsan Kaynağı Endeksi (HCI) ve Küreselleşme Endeksi (KOF) endeksleri kullanılacaktır. Ortaya çıkan bulgular, tartışmaya açılacaktır.
  • Thumbnail Image
    Item
    Öğretmenlerin eğitimde teknoloji kullanımına yönelik tutumlarının değerlendirilmesi : Şişli Endüstri Meslek Lisesi örneği
    (Bahçeşehir Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2012-06) Yılmaz, Hüseyin Hakan; Uzunboylu, Hüseyin
    Bu betimsel araştırmanın amacı; öğretmenlerin eğitimde teknoloji kullanımına yönelik tutumlarını belirlemektir. Bu amaç doğrultusunda öğretmenlerin araç-gereç kullanmaya yönelik tutumları belirlenmeye çalışılmıştır. Araştırma tarama modelinde olup, İstanbul ili Şişli Endüstri Meslek Lisesi öğretmenleri örneklem grubuna alınmıştır. Öğretmenlerin araç-gereç kullanmaya yönelik tutumlarını belirlemek amacıyla Öztürk (2006) tarafından geliştirilen tutum ölçeği kullanılmıştır. Araştırmanın sonucunda, araştırmaya katılan öğretmenlerin eğitimde teknoloji kullanımına yönelik olumlu bir tutuma sahip oldukları belirlenmiştir. Eğitimde teknoloji kullanımı konusunda erkek öğretmenlerin lehine anlamlı fark bulunmuştur. Eğitim durumuna göre farklılık belirlenmemiştir. Branş değişkenine göre ise meslek dersi öğretmenleri lehine fark bulunmuştur. Öğretmenlerin kıdemlerine göre her hangi bir farklılık belirlenmemiştir. Bütün bu bulgulara göre öğretmenlerin eğitimde teknoloji kullanımının faydalı olacağını düşündüğü, yeni teknolojiler hakkında kendilerini geliştirmeye çalıştıkları ve derslerde teknolojik araç gereç kullandıkları sırada sınıf yönetiminde herhangi bir sorunla karşılaşmadıkları sonucuna ulaşılmıştır.