Publication: DESTİNASYON PAZARLAMASINDA ÇEKİCİ BİR FAKTÖR OLARAK TÜRKİYE’DEKİ GASTRONOMİ MÜZELERİ ÖRNEĞİ
| dc.contributor.author | Mankan, Esra | |
| dc.contributor.institution | Bahçeşehir Üniversitesi | |
| dc.date.accessioned | 2025-09-20T20:01:40Z | |
| dc.date.issued | 2017 | |
| dc.date.submitted | 29.07.2022 | |
| dc.description.abstract | Türk mutfağı, yeme biçimleri, araçları, adetleri, gelenekleri, ağırlama usulleri gibi birçok konuyu barındırdığı için oldukça zengin bir Türk gastronomi mirasına sahiptir. Mutfağımızın gelecek nesillere ışık tutmasında tarihi restoranların, gastronomi müzelerinin de bu konuya dâhil edilmesinde ve gastronomi mirasının içine alınmasında büyük fayda vardır. \"Çünkü çevre bileşenleri olarak gösterilen kültürel ve doğal kaynaklar, turizm ile yakından ilişkilidir\" (Uslu ve Kiper 2006, 306). Kültürel değerlerin artması, modernleşme ve sosyalleşmenin de önemli simgelerinden olan müzeler kültürümüzü kendimize, iç ve dış turistlere en iyi anlatan aktörlerdir. Bazı müzelerin misyonu, türleri ve fonksiyonları son yıllarda değişim göstermiştir. Bu değişime ayak uyduramayan, altyapısını geliştirmeyen müzeler maalesef ki turizm yönünden de geride kalmıştır. Oysa ki tanıtım ve pazarlama teknikleri kullanan müzelerin hem ziyaretçi sayısı hem de geliri, hem marka imajı hemde şehir kimliği prestij kazanarak sürekli artmaktadır. Bunun farkına varan birçok ülkede, müzecilik anlayışına uygun çağdaş düzenlemeler yapmakta ve müze turizmine yatırımlar yapmakta, teşvik ve destek vermektedir (Kervankıran, 2014). Genel müzecilik anlayışı böyle iken yeme içme temalı müzelerin geliştirilmeye, yenilenmeye ve tanıtıma fazlasıyla ihtiyacı olduğu dikkate alınmalıdır. Dünyada gastronomi temalı 150'den fazla müze varken, Türkiye'de ise 8 adet müze bulunmaktadır. Bu müzelerin resmi web sitelerinin yetersiz olduğu bilinen bir gerçektir. Gastronomi müzelerinin gastronomik kimliğimizin yansıması olduğu unutulmamalı ve bu müzelere gereken önem verilmelidir. Kültürel olguları da turizm olgusunun pazarlamasında çekicilik unsuru yaratacak ve kaliteli turist gelmesini sağlayacaktır. Bu çalışma, gastronomi müzelerinin ülkemizdeki ve dünyadaki yerinin ne boyutta olduğunu incelemek amacıyla yürütülmüştür. Bu kapsamda literatür taraması yapılmıştır | |
| dc.identifier.endpage | 654 | |
| dc.identifier.issn | 1308-2140 | |
| dc.identifier.issue | 4 | |
| dc.identifier.startpage | 641 | |
| dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/20.500.14719/5535 | |
| dc.identifier.volume | 12 | |
| dc.language.iso | tr | |
| dc.relation.journal | Turkish Studies (Elektronik) | |
| dc.subject | Otelcilik | |
| dc.subject | Konaklama | |
| dc.subject | Spor ve Turizm | |
| dc.subject | İşletme | |
| dc.title | DESTİNASYON PAZARLAMASINDA ÇEKİCİ BİR FAKTÖR OLARAK TÜRKİYE’DEKİ GASTRONOMİ MÜZELERİ ÖRNEĞİ | |
| dc.type | Research Article | |
| dcterms.references | Aslan, Z., Güneren, E., & Çoban, G. (2014). Destinasyon markalaşma sürecinde yöresel mutfağın rolü: Nevşehir örneği. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 2(4), 3-13.,Aksoy, M ve Sezgi,G (2015). Gastronomi Turizmi ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi Gastronomik Unsurları. Journal of Tourism and Gastronomy Studies 3/3 (2015) 79-89,Çevik, S., & Saçılık, M. (2011). Destinasyonun Rekabet Avantajı Elde Etmesinde Gastronomi Turizminin Rolü: Erdek Örneği. 12. Ulusal Turizm Kongresi Bildiriler Kitabı, 12, 503-515.,Çağlı, I.B. (2012). Türkiye’de Yerel Kültürün Turizm Odaklı Kalkınmadaki Rolü: Gastronomi Turizmi Örneği. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.,Göker, G. (2011). Destinasyon çekicilik unsuru olarak gastronomi turizmi (Balıkesir ili örneği).,Gürs, M. (2007). “Gastronomi Turizmi ile Milyonlarca Euro Kazanırız” Tüm Gazeteler-Günlük Online Gazete 8 Temmuz 2007, http://www.tumgazeteler.com/?a=2136216 (E.T: 22 ġubat 2010),Karadeniz, C. 2009. Dünyada Çocuk Müzeleri ile Bilim Teknoloji ve Keşif Merkezlerinin İncelenmesi ve Türkiye için bir Çocuk Müzesi oluşturulmasını Modeli. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Ankara Üniversitesi. 588 s.,Kasım, A., Cetinel, F. G., & Yolal, M. (2014). Museums? Evidence from two Countries. Almatourism-Journal of Tourism, Culture and Territorial Development, 5(10), 23-37.,Kervankıran, İ. (2014). Dünyada Değişen Müze Algısı Ekseninde Türkiye’deki Müze Turizmine Bakış/Perspective of Museum Tourism in Turkey in Terms of Changing Museum Preception in the world. TURKISH STUDIES-International Periodical for The Languages, Literature and History of Turkish or Turkic, 9, 11.,Kınacı B.,Mankan E (2014). Geleneksel Gıdalarımızın Gastronomi Turizmindeki yeri: Serbet Örnegi. 1. Ulusal Meslek Yüksekokulları Sosyal ve Teknik Biimler Kongresi (MESTEK), 181-186.,,Kızılırmak,İ. Ofluoğlu, M.,Şişik ,L.(2016) Türkiye’de Uygulanan Gastronomi Turları Rotalarının Web Tabanlı Analizi veDeğerlendirmesi, Journal of Tourism and Gastronomy Studies S.258-269.,Kesici, M.(2012). Kırsal Turizme Olan Talepte Yöresel Yiyecek ve İçecek Kültürünün Rolü, KMÜ Sosyal ve Ekonomİk Araştırmalar Dergisi,14 (23)ss. 33-37.,Mercan ve Cesur (2014). Müzekart kart uygulamasının Türkiye’deki müze ziyaretlerine ait istatistikler açısından önemi ve Çanakkale Müzeleri. Nişantaşı Üniversitesi. Sosyal Bilimler Dergisi 2(1). 183-201.,Okumuş, Okumuş ve Mckercher (2008). Incorparating locall and Internatıonal Cuısınes ın the Marketing of Tourism Destinations: The Cases of Hongkong and Turkey. Tourism Management, 28,253-261.,Özkaya, Sünnetçioğlu ve Can (2012). Füzyon Mutfağı Uygulamalarının Gastronomi Gelişimine Katkısı. 13. Ulusal Turizm Kongresi Bildiri Kitabı. s: 873-881,Seyitoğlu, F.Çalışkan, O.(2014). Turizm Literatüründe Türk Mutfağı Üzerine Yapılan Araştırmaların Değerlendirilmesi. Journal of Tourism and Gastronomy Studies.23-35.,Sezgin, M Karaman, A. (2009) . Müze yönetimi ve pazarlaması. Konya. Çizgi Kitabevi.,Sezer Serdar M. (2010).Türkiye turizm sektöründe Müze Turizminin Payının Değerlendirilmesi. Hacettepe Üniversitesi Yayımlanmamış Yükseklisans Tezi. Ankara.138 s.,Sohn, D. (1999).” The Current Status of Local Cultural Tourism Industry and Measures, Cultural Cities and Cultural Welfare, Korea Cultural Policy Institute. Kore.,Sormaz, Ü. ve Güneş, E. (2016). Traditional Culinary Museums. International Journal of Humanities and Social Science Invention ISSN (Online): 2319 – 7722, ISSN (Print): 2319 – 7714 www.ijhssi.org Volume 5 Issue 6 .27-31,Şahin, G.G. ve Özkan, İ.B. (2015). Müzelerin pazarlama strtajilerinin turizm alanında çalışan akademisyenler tarafından değerlendirilmesi, Ankara Örneği. 16. Ulusal Turizm Kongresi. S.1348-1365. Çanakkale.,Şahin, G. ve Ünver, G. (2015). Destinasyon Pazarlama Aracı Olarak “Gastronomi Turizmi”: İstanbul’un Gastronomi Turizmi Potansiyeli Üzerine Bir Araştırma (Gastronomy Tourism as a Commodity of. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 3(2), 63-73.,Tezcan (2000). Türk Yemek Antolojisi Yazıları. T.C. Kültür Bakanlığı Yayınları. Ankara. Uğurlu, K. 2015. Utanç Müzeleri ve Turizm. 16. Ulusal Turizm Kongresi. S.1653-1670. . Çanakkale.,Uslu, A. ve Kiper, T. (2006). Turizmin kültürel miras üzerine etkileri. Beypazarı Ankara örneğinde yerle halkın farkındalığı. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi .vol:3. 3 Web sitesi: http://jotaf.nku.edu.tr/makaleler/u9.pdf,Yılmaz, H. ve Şenel ,P. (2014). Turistik bir çekicilik olarak Gastronomi Müzeleri. S.499-510. 15. Ulusal Turizm Kongresi. Engelsiz turizm kongre kitabı. 1615 s. Ankara.,Zengin, B. Uyar, H. ve Erkol, G. (2014). Gastronomi Turizmi üzerine Kavramsal Bir inceleme. s:511-524. Ulusal Turizm Kongresi. Engelsiz turizm kongre kitabı. 1615 s. Ankara,http://www.kulturvarliklari.gov.tr/TR,43336/muze-istatistikleri.htm,http://www.kulturvarliklari.gov.tr/TR,43336/muze-istatistikleri.html,http://www.peynirmuzesi.org/index.php/zavot-koeyue,http://www.kentmuzeleri.com/Gaziantep-Mutfak-Muzesi),http://muzeharitasi.com/emine-gogus-gaziantep-mutfak-muzesi/,http://www.aoc.gov.tr/,http://www.sanliurfa.bel.tr/,(http://www.adatepe.com/tr/,http://www.oleatrium.com,http://www.msa.com.tr/kampus/muze.aspx,https://aylindingil.wordpress.com | |
| dspace.entity.type | Publication | |
| local.indexed.at | TRDizin |
Files
Original bundle
1 - 1 of 1
No Thumbnail Available
- Name:
- DESTİNASYON PAZARLAMASINDA ÇEKİCİ BİR FAKTÖR OLARAK TÜRKİYE’DEKİ GASTRONOMİ MÜZELERİ ÖRNEĞİ.pdf
- Size:
- 596.59 KB
- Format:
- Adobe Portable Document Format
