Welcome to the Open Access System
Bahçeşehir University Open Access System serves scientific and artistic products such as books, articles, papers, theses, encyclopedias and artistic works produced by our faculty members and students in accordance with international standards and intellectual property rights.
Communities in DSpace
Select a community to browse its collections.
Recent Submissions
Inertial sensor fusion for 3D camera tracking
(Bahçeşehir Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2012-02) Özer, Nuri; Eroğlu Erdem, Çiğdem
3D motion tracking becomes more important in computer vision with increase of robotics and augmented reality's (AR) applicable areas such as medical education, remote robot control, entertainment and cultural heritage. In order to achieve a realistic feeling of immersion, the rendering of the virtual content has to be in alignment with real objects in the video and this requires a high-accuracy 3D tracking. The methods using only camera measurements generally perform well at slow camera motion; however they become less accurate at high velocities and accelerations due to motion blur. Inertial sensors on the other hand measure the derivatives of the camera pose and hence can be employed to improve the tracking performance at high velocities and accelerations, but cannot perform well at slow motion because of the error drift. Therefore, we present a high-accuracy 3D camera tracking method using inertial sensors but not require placing any devices or points on the scene. 3D information of scene where 3D motion tracking is done is previously known. The method consists of an Extended Kalman filter (EKF) that fuses the information from visual and inertial sensors. A hybrid filter combining the Bayesian filter and the direct linear transformation (DLT) is also used instead of EKF. The biases of the inertial sensors are also considered during the motion. In addition to performance comparison of these two filter, the performance of using both or one of accelerometer and gyroscope measurements as control input is compared to using both or one of accelerometer and gyroscope measurements as measurement. It is concluded via simulations that using inertial sensors in 3D camera tracking gives more accurate results and using inertial sensors as measurement or control input does not affect the performance of 3D camera tracking, while providing a lower complexity tracker. Also, EKF always performs better than the hybrid filter in simulations.
GSM şebekelerinde sahtekarlık yönetimi için veri madenciliği yöntemlerinin uygulanması
(Bahçeşehir Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2012-02) Tavacı, Hülya; Karahoca, Adem
Teknolojinin ve yerel ağ sistemlerinin hızlı gelişip yayılması, ağ sistemlerine izinsiz girişi de beraberinde getirdi. Bu zararı önlemek için, şirketler sahip olduğu ağlardaki veri akışının güvenliğini sağlamak amacıyla yeni sistemler geliştirmeye başladılar.
Veri madenciliği tüm iş alanlarında uygulanabilen bir yöntem olsada, sıklıkla finans sektöründe, bankacılıkta, GSM sektöründe ve biomedical alanlarda; sahtekarlık belirleme, müşteri tutma, pazarlama ve risk yönetimi gibi amaçlar için kullanılmaktadır.
Sahtekarlık yönetimi (Fraud Management) alanı, veri madenciliği teknikleri uygulanarak, verilerin anlamlı bilgilere dönüştürülebileceği alanlardan biridir. Geçmişte bu konuyla ilgili bir çok çalışma yapılmıştır. Bu çalışmalara, alan yazım çalışması bölümünde örnekler verilmiştir.
Bu çalışmada; GSM sektörlerindeki sahtekarlık yönetimi için, müşteri verilerinin sınıflandırılması problemi üzerinde durulmuş ve sahtekarlık çeşitlerinden olan abone sahtekarlığı (invoice) incelenmiştir. Müşteri bilgileri olarak; yaş, cinsiyet, abonelik yaşı, ortalama aylık fatura tutarı, ortalama aylık kullanılan sms sayısı, geç ödenen fatura sayısı, son borç durumu, sondan 3. fatura ödemesi, sondan 2. fatura ödemesi, son fatura ödemesi ve fraud mu abone bilgilerine sınıflandırma yöntemleri uygulanmıştır.
Sahtekarlığın kesin tanısının konulmasında ise, abonelerin ödeme ve ödememe durumları göz önünde bulundurulmuştur.
Çalışmada uygulanan sınıflandırma yöntemleri; Weka 3.7.1 (Witten & Frank, 2005) veri madenciliği ara yüzü ile; Karar Ağaçları, Çok Katmanlı Algılayıcı, Bayes Kuralı, Bayesian Ağları, Part, Zeror, Oner, Rbf Ağları‟ dır. MATLAB 7.8.0 (R2009a) (Moler, 2008) Bulanık Mantık aracı kullanılmıştır. Uygulanan sınıflandırma yöntemleri neticesinde; Bulanık Mantık ile diğer sınıflandırma yöntemlerinin performansları kıyaslanmıştır.
Yapılan çalışmalar sonucunda, Bulanık Mantık çalışmasının performansının diğer sınıflandırma yöntemleri olan, Karar Ağaçları, Çok Katmanlı Algılayıcı, Bayes Kuralı, Bayesian Ağları, Part, Zeror, Oner, Rbf Ağları‟ na göre daha tutarlı ve güvenilir olduğu gözlemlenmiştir.
GPF : Gigahertz Pulse Fitter
(Bahçeşehir Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2012-01) Başaran, Ali; Uğurdağ, H. Fatih
High energy particle physics experiments require the processing of a superposition of
signals from many particle detectors. Such signal contains many high frequency pulses,
each of which belongs to a particle. The mathematical characteristics of a pulse, such as
rise/fall times and amplitude, indicate the particle type. Processing of these signals on
the fly, as they are received from detectors, is critical. Sending them to an array of hard
disks to be processed later by a farm of computers would have multiple drawbacks. It
would require too much bandwidth between the data acquisition cards and the storage
array, too many disks, and too many computers so that they can keep up with the
incoming data. Our solution to this problem is Gigahertz Pulse Fitter (GPF). GPF is a
Data Acquisition System (DAQ) with a Field Programmable Gate Array (FPGA) next
to Analog-to-Digital Converter (ADC). The FPGA processes the pulses as they occur
and send only the pulse parameters to the storage/computer farm, thus enormously
reducing bandwidth, storage, and compute requirements of the farm. This thesis outlines
the design of GPF from concept to C code, from C code to SystemC code, from
SystemC to HW architecture, from HW architecture to FPGA implementation. During
this process, this thesis contributes in the following departments. It outlines a flow so
that design verification stops being a moving target and the design works the first time it
is programmed on the FPGA. It presents a novel architecture that combines pipelining
and parallelism. The parallel part of the architecture is based on our concept of
Optimized Performance Per Unit Block (OP-PUB). OP-PUB architecture is flexible and
can be adapted to any pulse rate by calculating the necessary number of Identical
Parallel Processors (IPPs) and FIFO sizes based on a formula. OP-PUB features a
priority encoder based dispatcher at the top level and "Loop Pipelining" inside the IPPs.
The IPP is a specialized CPU executing a fixed iteration body with an indeterminate
number of iterations. On the FPGA implementation side, we use code generation
techniques as well as smart pipelining and resource utilization. The architecture and
design flow proposed are generic enough to withstand changes in the specifics of the
curve fitting algorithms employed.
Ortaöğretim öğrencilerinin sosyo-ekonomik aile yapılarının e-öğrenmeye yansımaları
(Bahçeşehir Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2011-04) Çelik, Birol; Uzunboylu, Hüseyin
Bilim çağına girerken bütün ülkelerin üzerinde önemle durdukları ve giderek daha fazla kaynak ayırdıkları sektör eğitimdir. Bilim ve teknolojideki gelişmelere paralel olarak eğitimde kaliteyi yükseltmek, işgücü potansiyelini sanayi toplumunun gerektirdiği bilgi, beceri ve davranışları kazandırmak için çok değişik eğitim yöntemleri denenmeye başlanmıştır. Bu yöntemlerden biri de Uzaktan Eğitimdir.
Araştırmanın birinci bölümünde araştırmanın konusu, amacı, araştırma problemi, araştırma soruları, varsayımlar ve araştırmanın sınırlılıkları açıklanmaktadır.
Araştırmanın ikinci bölümünde ise yapılan literatür taraması sonucu ulaşılan konu ile ilgili kaynaklar değerlendirilmiştir. Bu bölümünde çalışmanın başlangıç aşamasında oluşturulan araştırma soruları doğrultusunda konunun kavramsal çerçevesi ortaya koyulmuştur. Ayrıca genel olarak toplumsal değişim süreçlerinin eğitim sistemlerine etkisi ve yaşam boyu eğitim ihtiyacı konuları tartışılmaktadır. Toplumsal yapıda meydana gelen tüm değişimler, eğitim sistemlerini de etkiler. Bilgi çağına geçiş sürecinin yaşandığı günümüz toplumlarında geçmiş dönemlerinin gelenekselleşmiş yöntemlerinin eğitimlerin gerçekleştirilmesinde yetersiz kalmaktadır. İnsanların gündelik yaşantısından, aile yapısına ve çalışma saatlerine kadar çok çeşitli alanlarda yapısal değişiklikler yaşanmaktadır. Toplum artık geçmiş dönemlerden çok farklı bir yaşam biçimine sahiptir. Günümüz toplumları yüz yüze eğitimlerin yanında internet teknolojilerinin de yardımıyla kurulacak zaman ve mekândan bağımsız gerçekleştirilebilen esnek yapılı eğitimlere ihtiyaç duymaktadır. Bu eğitimlerde başarılı olabilmek için davranışsal ve bilişsel yaklaşımların yanında özellikle yapılandırmacı yaklaşım prensiplerine dayalı, işbirlikli öğrenme, proje tabanlı öğrenme, tam öğrenme gibi öğrenci merkezli eğitim stratejilerinden faydalanılmalıdır.
Araştırmanın yöntemine ilişkin ayrıntılar üçüncü bölümde açıklanmaktadır. Bu bölümde konu seçimi, araştırmanın modeli, çalışma gerçekleştirilirken kullanılan yöntem ve teknikler, evren ve örneklem ile veri toplama araçları hakkında bilgiler verilmektedir.
Araştırma ile literatürde tespit edilen boşluk doldurulmaya çalışılmıştır. Anket çalışması, kâğıt üzerinde ve Google Docs – Form üzerinden online olarak yapılmıştır. Online ankete katılım duyuruları mevcut e-posta listeleri ve sosyal paylaşım siteleri üzerinden yapılmıştır. Kâğıt üzerinden doldurulan anketlerdeki veriler öncelikle web tabanlı Google Docs - Form uygulamasına işlenmiştir. Ardından SPSS programı yardımıyla çeşitli konulardaki veriler tablolar haline getirilmiş ve bunlar ile demografik özellikler, sahip olunan teknolojik imkânlar, e-öğrenmeye bakış açıları gibi bağımsız değişkenler arasındaki ilişkileri incelemeye yönelik çapraz tablolar oluşturulmuştur. Birbirinden bağımsız nicel değişkenler arasındaki sistematik ilişkilerin anlamlılığının ve aralarındaki farkların ortaya koyulmasında ki kare bağımsızlık testinden faydalanılmıştır.
Bu anketten elde edilen bulgularda araştırmanın dördüncü bölümünü oluşturan bulguların değerlendirilmesi bölümünde yorumlanmıştır. Bu bölümde elde edilen sonuçlar kısaca değerlendirilecek olursa;
Uzaktan eğitim, çok çağdaş bir eğitim olarak görülmektedir,
E-öğrenmenin, geleneksel eğitim kadar etkili olduğu söylenebilir,
Eğitim yoksulluğunu azaltacak bir faaliyet olarak görülmektedir,
Uzaktan eğitimin: Öğretmen eksikliğini gidermek, fırsat eşitliği sağlamak, yeni gelişen teknolojilerin takibi, fiziki ortam açığının kapatılması konusunda eğitime katkıda bulunduğu görülmektedir.
Son olarak sonuç ve değerlendirmeler bölümünde tezin genel bir değerlendirilmesi yapılarak gelecekte yapılacak olası araştırmalar için öneriler sunulmuştur.
Finansal tedarik zinciri yönetimi ve proje finansmanının enerji sektörü yatırımlarında uygulanması
(Bahçeşehir Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2012-02) Ceryan, Dilek; Sümen, Halefşan
Finansal Tedarik Zinciri Yönetimi oldukça yeni ve henüz çok yaygın olarak kullanılmayan bir
yaklaşımdır. Finansal tedarik zinciri yönetimi, şirket içi ve şirketler arası bağlantılarla ilgili
olan finansal süreçlerin bütünsel ve kapsamlı bir şekilde planlaması ve kontrolüdür. Finansal
Tedarik Zincirinin hedefi, finansal değer zinciri boyunca şeffaflığı ve iş süreçlerindeki
otomasyonu artırmaktır. Amacı süreç maliyetlerini azaltmak ve şirketin işletme sermayesi
ihtiyacını düşürmektir. Finansal tedarik zinciri yönetimindeki uygulayıcı firma ve uygulamayı
geliştirdiği ürünler ile destekleyen bankalar bu zincirdeki en önemli aktörler olup, modelin
diğer unsurları da tedarikçiler ve müşteriler olarak sıralanmaktadır.
Proje finansmanı ise, büyük ölçekli projelerde, projeden elde edilecek gelir karşılığında geri
ödemeli bir sistemden oluşan uzun vadeli bir borçlanma tekniğidir. Bu finansman yöntemi
son yıllarda artan enerji sektörü yatırımlarında yaygın şekilde kullanılmaktadır. Proje
finansmanı Finansal Tedarik Zinciri Yönetimi modeli uygulayan firmalar tarafından
kullanılabilecek finansman yöntemlerinden biri olup, birçok yönden iki yaklaşım ortak
amaçlar ve uygulamalar içermektedir.
Bu çalışmada, bir yenilenebilir enerji santrali (hidroelektrik santral) yatırımda proje
finansmanı uygulamasına, Finansal Tedarik Zinciri Yönetimi kapsamında farklı bir bakış açısı
ile yaklaşarak nasıl sonuçlar elde edilebileceği ve proje katılımcılarına nasıl faydalar
sağlanabileceği araştırılmıştır.