Fen Bilimleri Enstitüsü

Permanent URI for this communityhttps://hdl.handle.net/20.500.14719/13

Browse

Search Results

Now showing 1 - 4 of 4
  • Item
    Akıllı telefonların informal öğrenme için kullanımının incelenmesi
    (Bahçeşehir Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2013-06) Yaşar, Özge; Karadeniz, Şirin
    Bu araştırmada; akıllı telefon kullanıcısı yetişkinlerin cihazlarını informal öğrenme için kullanma şekilleri, iş ile ilgili durumlarda akıllı telefonların informal öğrenme için kullanımı, bu informal öğrenme durumlarında yaşadıkları problemler ve informal öğrenme sürecinde elde ettikleri bilgilerin güvenirliğine ilişkin görüşleri incelenmiştir. Çalışma grubunu; uygun örnekleme yöntemi ile belirlenen, yükseköğrenimini tamamlamış ya da lisansüstü eğitime devam eden, farklı sektörlerden 137 çalışan oluşturmaktadır. Araştırma modeli ise açıklayıcı araştırma desenidir. Nicel verilerin toplanması için izin alınıp değiştirilerek kullanılan ölçek 50 soru ve 3 faktörden oluşmaktadır. Nitel veriler ise yine uygun örnekleme yöntemi ile seçilen 10 kişi ile yapılan yarı yapılandırılmış görüşmeler ile toplanmıştır. Kullanılan görüşme formu 4 sorudan oluşmaktadır. Nitel verilerin yorumlanmasında yüzde (%), frekans (f), ortalama (X ), standart sapma (s) ve nicel verilerin yorumlanmasında ise içerik analizi yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın sonucunda; katılımcıların akıllı telefonları ile bir şekilde informal öğrenmeye dahil olduğu, bu öğrenme aktivitelerinde telefonlarından en çok arama motorlarına, farklı çoklu ortam dosyaları ya da dokümanlara, sosyal ağlar, haritalar, email, öğrenme ihtiyaçlarına yönelik uygulamalara eriĢim ve telefon görüşmeleri ile faydalandıkları görülmektedir. Twitter informal öğrenme için en çok kullanılan sosyal ağ olarak öne çıkarken, en çok metinsel dokümanlara erişildiği ve dil öğrenme uygulamalarının yaygın olarak kullanıldığı görülmüştür. ĠĢ ile ilgili konularda ise informal öğrenme Twitter, metinsel dokümanlara erişim ve toplantılarda bilinmeyen konuları araştırma şeklinde gerçekleşmektedir. Akıllı telefonlarla informal öğrenmede yaşanılan zorluklar, genel olarak cihaz ve işletim sistemi ile ilgili kullanılabilirlik problemlerinden oluşmaktadır. Informal öğrenme sürecinde doğru bilgiye; erişilen bilgilerin teyit edilmesi, sosyal medyada uzmanları takip etme, güvenirliği bilinen uygulama ve web sitelerini kullanma yöntemleri ile erişilmektedir. Ayrıca, iş yerinde akıllı telefonların informal öğrenme için kullanımına yönelik çeşitli önerilerde bulunulmuştur.
  • Item
    Programlama temelleri dersine yönelik mobil öğrenme aracının geliştirmesi
    (Bahçeşehir Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2015-06) Dehmenoğlu, Cengiz; Uzunboylu, Hüseyin
    Tablet bilgisayar ve akıllı telefon gibi mobil cihazların kullanımında son yıllarda büyük bir artış gözlenmiştir. Bu cihazların bir iletişim aracı olarak kullanımının yanında eğitim alanında da kullanımını sağlayan uygulamalar geliştirilmektedir. Yapılan alanyazın taramasında mobil öğrenme alanında pek çok uygulama geliştirildiği, fakat bu uygulamaların sayısının yetersiz olduğu gözlemlenmiştir. Yine yapılan araştırmada, Google Play Store ve AppStore’da programlama eğitimi için geliştirilen uygulama sayısının da yetersiz olduğu görülmüştür. Bu araştırmalar sonucunda bu konuda çalışma yapılmasının önemi anlaşılmıştır. Yapılan çalışmada, Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Bilişim Teknolojileri Alanı Programlama Temelleri Dersinin mobil öğrenme ile desteklenmesini sağlayacak Android tabanlı Kod Her Yerde isimli bir mobil uygulama geliştirilmiştir. Ayrıca uygulamayı kullanan ve kullanmayan öğrencilerin akademik başarıları arasındaki farklar ölçülmüştür. Çalışma 2014 - 2015 eğitim öğretim yılında Milli Eğitim Bakanlığı’na (MEB) bağlı bir Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin 10. sınıfında öğrenim gören 31’er kişilik birbirine denk olduğu varsayılan iki grup öğrencinin katılımıyla yapılmıştır. Bir gruba sadece yüz yüze eğitim uygulanırken, diğer gruba yüz yüze eğitimin yanı sıra mobil uygulama ile destek verilmiştir. Uygulama sonucu yapılan testlerin sonuçları SPSS programı aracılığı ile analiz edilmiştir. Sonuç olarak, mobil öğrenmenin öğrencilerin akademik başarıları üzerinde istatistiki olarak anlamlı bir etkisinin olduğu, mobil öğrenme ile desteklenen öğrencilerin sadece yüz yüze eğitim alan öğrencilerden daha yüksek başarı sağladığı görülmüştür.
  • Item
    Pazarlama yönetimi dersini alan öğrencilerin mobil öğrenme algılarının belirlenmesi
    (Bahçeşehir Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2012-06) Küle, Gökçe; Uzunboylu, Hüseyin
    Yapılan araştırmada Uzaktan Eğitim İşletme Yüksek Lisans Programı’nda Pazarlama Yönetimi dersini alan öğrencilerin mobil algı düzeyleri değerlendirilmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu; 2011-2012 eğitim ve öğretim yılı bahar döneminde İstanbul'da bulunan Okan Üniversitesi Uzaktan Eğitim İşletme Yüksek Lisans Programı'na devam eden öğrenciler oluşturmaktadır. Çalışma 45 öğrenci üzerinde yürütülmüştür. Okan Üniversitesi Uzaktan Eğitim İşletme Yüksek Lisans Programı'nda Pazarlama Yönetimi dersini alan öğrenciler için deneysel bir ortam hazırlanmıştır. Öğrencilere Pazarlama Yönetimi dersinin konuları mobil içerik olarak gönderilmiştir. İçerikler gönderildikten sonra öğrencilerin mobil algılarının ölçülmesi için anket uygulanmıştır. Anket verileri SPSS programında analiz edilmiştir. Öğrencilerin mobil öğrenme algı düzeylerini belirlemek için kullanılan ölçek 5 faktör ve 30 maddeden oluşmaktadır. Ölçek için gerekli izinler alınmıştır. Verileri analiz etmek için analiz; yüzde (%), aritmetik ortalama (X) ve betimsel istatistiklerde frekans (f) tek faktörlü karşılaştırmalarda varyans analizi kullanılmıştır. Yapılan anketle elde edilen veriler ttesti ve One-Way ANOVA analiz teknikleri analiz edilmiştir. Araştırmada anlamlılık düzeyi .05 olarak kabul edilmiştir. Araştırmaya katılan öğrencilerin çoğunun mobil öğrenmeye yönelik algı düzeyleri yüksek çıkmış, mobil öğrenmeye yönelik eğitimlerle öğrencilerin algı düzeylerinin arttırılabilir.
  • Item
    Çevreleyen öğrenme ortamlarında öğrenenlerin önceliklerinin değerlendirilmesine yönelik bir araştırma
    (Bahçeşehir Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2014-01) Bayram, Erhan; Karahoca, Dilek
    Eğitim ortamlarının erişilebilirliği ve kullanım kolaylığı, isteğe ve becerilere bağlı öz düzenleyici öğrenmenin etkinliğinin belirginleşmesi, öğrenenlerin öğrenme sürecini kendi kendilerine yönetebilmesi ile birlikte öğrenme sürecinde mobil dijital ortamların entegre kullanımını ön plana çıkarmıştır. Teknoloji ve internetin hayatımızın her anında yaygın kullanımı ile birlikte öğrenme sürecinde istediğiniz içeriğe, istediğiniz yer ve zamanda erişebilmeniz; öğrenen ve öğrenen, öğrenen ve öğreten arasındaki iletişim, zaman, mekân sorunlarına geleneksel yöntemin dışında çözümler getirmektedir. Günümüzde öğrenenlerin, öğrenme süreci boyunca, bireysel gelişim seviyelerine bağlı destekleyen dijital ortamların kullanımının yaygınlaşmasına karşılık, var olan öğrenme ortamlarının kullanım durumunun tespit edilmesinde önem kazanmaktadır. Bu araştırma 2012-2013 öğretim yılında Bahçeşehir Üniversitesi ve Yıldız Üniversitesinde öğrenim gören İngilizce dil tabanlı online dersler seçilerek toplam 130 katılımcı üzerinden yürütülmüştür. Araştırma kapsamında yer alan katılımcıların dersi online modül üzerinden İngilizce dilinde almaları ve grupların heterojen dağılmaları dikkate alınmıştır. Çalışma için çevreleyen öğrenme ortamlarına yönelik hazırlanan, yapısalcı çevresel-öğrenme ortamları (CULES) ölçeği kullanılmıştır. Bu ölçeğin belirleyiciler çerçevesinde bir anket hazırlanarak uygulanmıştır. Bu çalışmanın amacında; online ders içeriklerine öğrenenlerin nerden, hangi araçla, ne kadar sıklıkta eriştiği, bu içerikle nasıl etkileştiği tespit edilmek üzere bir araştırma gerçekleştirilerek veriler istatistiksel analiz yöntemi ile değerlendirilmiştir.