Lisansüstü Eğitim Enstitüsü (Yayınlar)

Permanent URI for this communityhttps://hdl.handle.net/20.500.14719/11

Browse

Search Results

Now showing 1 - 5 of 5
  • Thumbnail Image
    Item
    CBS (coğrafi bilgi sistemi) tabanlı katı atık toplama güzergah optimizasyonu için örnek bir çalışma
    (Bahçeşehir Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2012-09) Bakış, Yener; Demir, Göksel
    Katı atık yönetiminde toplama/taşıma maliyetleri toplam maliyetin yüzde 85'lik kısmını oluşturur. Bu maliyetin azaltılması ve kaynak koruma amacıyla optimizasyon işlemlerinin araştırılması önem arz etmektedir. Toplama işlemlerinin optimize edilmemesi durumunda "boşa kat edilen yollar" yüzünden katı atık toplama maliyetleri artmaktadır. Optimizasyon işlemi İstanbul'un Fatih ilçesi için üretilen sayısal yol haritası kullanılarak yapılmıştır. Çalışmanın amacı, İstanbul'un Fatih ilçesinde katı atık toplama işlemi maliyetini ve güzergahını CBS tabanlı olarak optimize etmektir.
  • Thumbnail Image
    Item
    Alternatif katı atık deponi alanlarının yer seçiminde coğrafi bilgi sistemi tabanlı örnek bir uygulama
    (Bahçeşehir Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2012-09) Kolay, Umut Emrah; Demir, Göksel
    Katı atıkların bertaraf yöntemleri arasında en yaygın olarak kullanılan yöntem düzenli depolama yöntemidir. Yaygın ve bilinen bir bertaraf yöntemi olmasına rağmen Türkiye'de çok az bölgede düzenli depolama alanı bulunmaktadır. Ancak her geçen gün daha yoğunlaĢan nüfus ve gelişen ,çeşitlenen unsurlar büyük bir kirlilik sorunu ortaya çıkarmaktadır. Bu sebepten şehirler için en büyük sorunlardan biri katı atık yönetimi olmaktadır. Katı atık yönetimindeki başlıca problemlerden birisi de katı bertarafı için en uygun , Deponi alanı olabilecek yerin seçilmesidir. Bu yerin belirlenmesinde kullanılabilecek, geçen zamanla daha da gelişen bir metodoloji olan Coğrafi Bilgi Sistemi(CBS) teknolojileridir. CBS depolama tesisi yer seçimini hızlandırmada, daha güvenilir, daha kısa zaman, daha az zaman kritleriyle çalışmada önemli rol oynar. CBS kriterlere, belirlenen kıstaslara göre istenilen verinin ortaya çıkması aşamasın bir karar destek sistemi olarak önemli rol oynamaktadır.
  • Thumbnail Image
    Item
    İstanbul İli Pendik İlçesi atık yönetimi ve evsel katı atık karakterizasyonun belirlenmesi
    (Bahçeşehir Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2013-06) Yılmaz, Fatih; Demir, Göksel
    Artan dünya nüfusuna paralel olarak doğal kaynakların tüketimi de hızlı bir şekilde artmaktadır. Bu bağlamda atık yönetimi özelinde yeni yönetim anlayışlarının benimsenmesi ve atık azaltılması, yeniden kullanım, geri dönüşüm en önemli konseptler haline gelmiştir. Bu kapsamda 31 mahalle 5 köyden oluşan Pendik ilçesi 5 bölgeye bölünmüştür. Nüfus, coğrafik şartlar ve sosyo-kültürel yapı gibi etmenler düşünülerek eşit bir bölünme olmamış bazı bölgeler 7 mahalleden oluşmuşken bazı bölgeler 5 mahalleden meydana gelmiştir. Bu çalışmada İstanbul İli Pendik İlçesi Atık yönetimi ve Evsel Katı Atık karakterizasyonunun belirlenmesi amaçlanmıştır. Yapılan analiz sonuçlarına göre kalorifik değer 1434 kcal/kg, nem oranı % 66, 32 bulunmuştur. Yapılan ayrıştırma ve tartım sonuçları değerlendirildiğinde Pendik ilçesinde evsel atıkların % 11.5’i geri dönüştürülebilir atıkları, % 88.5’i organik atıkları kapsamaktadır. Pendik ilçesinde toplanan atıkların türlerine göre ayrı toplanmasının sağlanması toplam depolanan atık miktarını azaltacak, geri dönüşüm yoluyla ikincil hammadde miktarını artıracaktır.
  • Thumbnail Image
    Item
    İstanbul İli Beşiktaş İlçesi evsel katı atık karakterizasyonunun belirlenmesi
    (Bahçeşehir Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2015-04) Ünaldı, Ecem; Özdemir, Hüseyin
    Bu çalışmada, Türkiye'de evsel ve endüstriyel atıkların yakılarak enerji elde edilmesi incelenmektedir. Kent katı atıklarının doğaya zararlarının minimize edilebilmesi, sürdürülebilir bir çevre için atıkların toplanması ve depolanması bir gerekliliktir. Fosil kökenli birincil enerji kaynaklarının dünyamızda giderek tükenmesi ve buna bağlı olarak ortaya çıkan enerji darboğazı, fosil kaynakları tüketmeyen "Atıktan Enerji" sektörünü öncelikli hale getirmiştir. Özellikle endüstriyel atıklar ciddi düzeyde kalorifik değer ihtiva ederken, CO2 salınımı açısından çevre dostu yakıt niteliğindedir. Atık arıtma işlemlerinin amacı atığı arıtarak atığın hacim ve zararını azaltıp bir yandan da zararlı olması muhtemel maddeleri tutmak veya yok etmektir. Bu çalışma esas olarak; kullanım süresi sonlanmış ve atık olarak belirlenmiş maddelerin uygun yöntemler ile oluşabilecek zararlı emisyonları dikkate alarak yakılmasını sağlamaktır. Atıklar çevreye duyarlı bir şekilde bertaraf edilirken, enerji eldesi sağlanacaktır. Aynı zamanda atıkların enerji potansiyeli incelenerek, atıklardan enerji eldesinin ekonomik olarak uygulanabilirliği ele alınmıştır. Beşiktaş İlçesi 12,6 km'lik bir alandan ve 23 mahalleden oluşmaktadır. İlçe'nin nüfusu 188.793 olarak hesaplanmış olup, günlük katı atık miktarı 8 ton/gün'dür. Bu çalışmada ilçenin Evsel Katı Atık Karakterizasyonunun belirlenmesi amaçlanmıştır. Laboratuvar analiz verilerine göre atığın yanması ile elde edilen kalorifik değer 1.440 kcal/kg, nem oranı 65,39 bulunmuştur. Atık kalorifik değerinin, enerji elde etmek için en az 2.000-2.500 kcal/kg, ilave yakıt olmaksızın yanması için ise 1.500-1.600 kcal/kg olması gerekmektedir. Analiz sonuçlarına göre karışık atık kalorifik değeri; yakma yönteminin kullanılması açısından uygun görülmemektedir.
  • Thumbnail Image
    Item
    Coğrafi bilgi sistemleri (CBS) kullanılarak İstanbul Anadolu yakasında alternatif katı atık depo alanı seçimi
    (Bahçeşehir Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2014-04) Cora, Pınar; Demir, Göksel
    Katı atıkların neden olduğu çevre kirliliğini kontrol altına alabilmek için uygun şekilde depolanmaları gerekmektedir. Katı atık bertaraf yöntemleri arasında, güvenli ve ekonomik olması nedeniyle en yaygın olarak kullanılan yöntem düzenli depolama yöntemidir. Düzenli depolama yöntemine göre en önemli unsur atık depolanacak en uygun yerin belirlenmesi aşamasıdır. Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS), katı atık depolama alanlarının yer seçiminde, karar destek aracı olarak önemli rol oynamaktadır. CBS’ nin depolama alanları yer seçiminde kullanılması, daha hızlı ve daha güvenilir sonuca ulaşma olanağı sağlar. Bu çalışmada İstanbul ili Anadolu Yakası’nda seçilen iki çalışma alanında, katı atık depo alanı yer seçimine yönelik uyulması gereken esaslardan uygulanan kriterlere göre Coğrafi Bilgi Sistemleri kullanılarak alternatif katı atık depo alanları belirlenmesi amaçlanmıştır.