Yüksek Lisans & Doktora

Permanent URI for this communityhttp://acikerisim.bau.edu.tr:4000/handle/123456789/11

Browse

Search Results

Now showing 1 - 4 of 4
  • Item
    Ofis uygulamaları eğitiminin ortaöğretimde interaktif yöntemlerle verilmesi
    (Bahçeşehir Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2008) Şimşek, Yüksel; Karahoca, Adem
    Bu araştırma, interaktif CD yoluyla yapılan okul eğitimi ile klasik yollarla yapılan okul eğitimi arasındaki olumlu ya da olumsuz farkları görebilmek ve interaktif CD yoluyla yapılan okul eğitiminin, Endüstri Meslek Lisesi 10. ve 11. sınıf öğrencileri üzerindeki etkilerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Bu araştırmada, Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı mesleki eğitim veren ortaöğretim kurumlarında, MEGEP (Mesleki Eğitimi Geliştirme Projesi) adı altında geliştirilmeye devam edilen proje kapsamında yer alan derslerden biri olan Elektronik Tablolama Programı (MS Excel) dersi, interaktif yöntemlerle geliştirilmek istenmiştir. Geleneksel lise eğitimini yansıtması amacıyla İstanbul ili, Alibeyköy Teknik Lise ve Endüstri Meslek Lisesi öğrencilerinden 56 öğrenci seçilmiştir. İnteraktif CD yoluyla yapılan okul eğitimini yansıtması amacıyla ise yine aynı okuldan 56 öğrenci seçilmiştir. Araştırmanın örneklemini, yukarıda adı geçen okulda öğrenim gören öğrenciler oluşturmaktadır. Buna göre, araştırmada bilgisayar destekli öğretim yönteminin uygulandığı deney grubu ile, geleneksel öğretim yöntemini uygulandığı kontrol grubunun öğrenme düzeyleri arasında anlamlı bir farklılık olup olmadığı araştırılmıştır. Araştırmada elde edilen verilerin analizinde, aritmetik ortalama, standart sapma kullanılmıştır. İki grubun ön test ve son test sonuçlarının ortalamalarının karşılaştırılması için “t” testi uygulanmıştır. Bu araştırmanın sonuçları şunu göstermiştir: Bilgisayar destekli öğretim yönteminin uygulandığı deney grubu ile geleneksel öğretim yönteminin uygulandığı kontrol grubu öğrencilerinin, öğrenme düzeyleri arasında anlamlı bir fark olduğu bulunmuştur.
  • Item
    Bilişim teknolojilerinin temelleri : eğitim içeriğinin interaktif yöntemlerle geliştirilmesi
    (Bahçeşehir Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2008) Aydoğan, Ümit; Karahoca, Dilek; Karahoca, Adem
    Çağımızda bilimsel ve teknolojik gelişmeler bir taraftan yeni eğitim gereksinimleri meydana getirmekte, bir taraftan da eğitim uygulamalarına yeni olanaklar sunmaktadır. Bu olanakların başında kuşkusuz bilgisayar destekli eğitim gelmektedir. Hazırlanmış yazılımlar yardımıyla hedef kitlelere ders sunumu yapılarak gerçekleştirilen eğitim – öğretim faaliyetleri, öğrenen ve öğreten kişiler arasında etkileşimin - diğer öğretim tekniklerine nazaran - artmasına sebep olmakta, hedeflenen eğitim amaçlarına ulaşılmada eğitimin kalıcılığı ve süreci göz önüne alındığında olumlu yönde gelişmeler kaydedilmesine neden olmaktadır. Eğitim yazılımları oluşturulurken çokluortam öğelerinden oldukça fazla yararlanılması kaçınılmaz görümektedir. Araştırmacı, bilgisayar ortamında ders sunumu hazırlamak için interaktif öğeler kullanma gereksinimini Flash animasyon programını kullanmak suretiyle karşılama yolunu seçmiştir. Bu araştırmada, Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı mesleki eğitim veren ortaöğretim kurumlarında, MEGEP (Mesleki Eğitimi Geliştirme Projesi) adı altında geliştirilmeye devam edilen proje kapsamında yer alan derslerden biri olan Bilişim Teknolojilerinin Temelleri dersine ait Anakartlar – Kasalar isimli modülün içeriği, interaktif yöntemlerle geliştirilmek istenmiştir. Çalışma boyunca eğitim yazılımının nasıl hazırlanacağına değinilmiş ve örnek bir interaktif eğitim yazılımı geliştirilmiştir.
  • Item
    Bahçeşehir Fen ve Teknoloji Lisesi öğrencilerinin BT yeterliliklerinin ölçülmesi için bir model
    (Institute of Science, 2008) Gürcan, H. Deniz; Gökçöl, Orhan
    Bu çalışmayla, Lise eğitimine başlayan öğrencilerin Bilgi Teknolojilerini kullanmada ne kadar yetkin olduklarını bulmak ve müfredattaki Bilgi Teknolojileri (BT) öğretilen dersleri buna göre belirlemek için bir test aracı geliştirilmesi, ve örnek bir uygulama ile denenmesi hedeflenmiştir. Lise eğitimine gelen öğrencilerin BT okuryazarlık seviyeleri değişkenlik göstermektedir. Bu yüzden temel BT eğitimlerinin planlanmasında öğrencilerin değişken BT altyapıları düşünülerek hazırlanacak bir eğitim programı daha verimli olacaktır. Öğrencilerin BT konusunda bazı temel bilgileri ve becerilerinin olması, okul başarılarını doğrudan etkilemektedir.Bu çalışmaya konu olan Fen ve Teknoloji Lisesi Türkiye’de ilk ve tektir. Müfredat programında fen derslerinin yanında önemli miktarda “Bilgi Teknolojileri” ile ilişkili dersler yer almaktadır. Ayrıca, doğrudan BT ile ilişkilendirilemeyecek derslerde de, bilgisayar ve internet kullanımı olabilmektedir. Geliştirilen test aracı, Avrupa Bilgisayar Kullanımı Yetkinlik Belgesi ECDL kapsamında konularını da içereceğinden öğrencilerin ECDL sertifika sınavlarında da başarılı olabilecekleri beklenebilir. Geliştirilen sistem, Bahçeşehir Fen ve Teknoloji Lisesi’nde uygulanmış ve öğrencilerin BT başlangıç bilgilerinde önemli farklılıklar olduğu gözlemlenmiştir. Buna göre, öğrencilere BT içeriğini en etkin bir şekilde verebilmek için BT anlatılan derslerin içeriğinin proje ağırlıklı ve değişken nitelikte olması ve her öğrencinin motivasyonunu kaybetmeden dersleri izleyebilmesi ve başarılı olmasının önemi vurgulanmıştır.
  • Item
    Öğretmenler için interaktif test geliştirme platformu uygulaması
    (Institute of Science, 2008) Yıldız, K. Tolga; Gökçöl, Orhan