Yüksek Lisans & Doktora

Permanent URI for this communityhttp://acikerisim.bau.edu.tr:4000/handle/123456789/11

Browse

Search Results

Now showing 1 - 2 of 2
  • Item
    Çevik yazılım geliştirme yaklaşımı : perakende sektöründe uygulama
    (Bahçeşehir Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018) Şahin, Aykut; Çorum, Adnan
    Global ekonomideki gelişmeler, tüketicilerin demografik yapısındaki değişkenlik ve müşterilerin seçebilecekleri alternatiflerin hızla çoğalması gibi unsurlar perakende sektöründeki kırılganlığı artırarak, yoğun bir rekabet ortamına neden olmaktadır. Bu ortamın yaşandığı şartlarda kendi yerlerini sağlamlaştırmaya ve devamlılıklarını sürdürmeye çalışan perakendeciler, tedarik zinciri yönetimi kavramına daha fazla önem vermeye başlamıştır. Şüphesiz tedarik zinciri yönetiminin tüm unsurlarını bir arada tutmak ve efektif bir biçimde çalıştırmak için güçlü teknolojik altyapılara ihtiyaç duyulmaktadır. Bu teknolojik altyapılar, özellikle hem yazılım geliştirme süreçlerini optimize etmek hem de perakende sektöründeki hızlı değişime adapte olmak için çevik yöntemlere ihtiyaç duymaktadır. Bu tez çalışması, Türkiye’de faaliyet gösteren ulusal bir perakende şirketinde, tedarik zinciri yönetimi, yazılım projelerinin çevik yazılım geliştirme yaklaşımını kullanarak hayata geçirilmesini amaçlamaktadır. Bu amaca erişilebilmesi için öncelikle bugüne kadar oluşturulmuş çevik çerçeveler incelenmiş ve ihtiyaca göre farklı çevik ilkeler bir araya getirilerek yeni bir çevik çerçeve oluşturulmuştur. Tez çalışması kapsamında oluşturulan çevik çerçeve tedarik zinciri çözümleri iş birimine ait adres bazlı stok yönetim projesine uygulanarak başarısı ve çıktıları ölçümlenmeye çalışılmıştır.
  • Item
    Perakende sektöründe dağıtım yönteminin tedarikçi ödeme ve vade türüne göre belirlenmesi : perakende gıda firmasında bir uygulama
    (Bahçeşehir Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018) Bektaş Batırer, Yasemin
    Perakende sektöründe tedarik zinciri, ürünlerin seçimi ile başlar, planlama, sipariş, depolama, alokasyon, dağıtım, nakliye, müşteri hizmetleri, iade süreci ile sona erer. Tedarik zinciri mal akışını, bilgi akışını ve nakit akışını sağlamaktadır. Perakende; operasyon maliyetlerinin yüksek, rekabetin yoğun, ancak karlılığın düşük olduğu bir sektördür. İşletmeler bu rekabet ortamında ayakta kalabilmek için operasyonel giderlerini optimum seviyede tutmaya çalışmaktadırlar. Operasyonel giderleri optimum seviyede tutmaya çalışırken bir yandan da müşterilerine kaliteli ürün, en iyi fiyat hizmeti, en iyi satış sonrası hizmet vermek durumundadırlar. Bilgi akışını güçlü bir sistem ile sağlarken, mal akışında yapılacak kar, nakit akışını pozitif yönde arttıracaktır. Bu tezin amacı operasyonel giderleri azaltarak, nakit akışını pozitif yönde arttırmaktır. Tez çalışması Türkiye'de modern perakende sektörünün öncüsü olan gıda perakende firmasının desteği ile yapılmıştır.