Yüksek Lisans & Doktora

Permanent URI for this communityhttp://acikerisim.bau.edu.tr:4000/handle/123456789/11

Browse

Search Results

Now showing 1 - 3 of 3
  • Item
    Marmaray Projesi ve üç boyutlu etkisi
    (Bahçeşehir Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2012-04) Akbaş, Metin; Kantarcı, Muammer
    İstanbul Metropolünde dayanılmaz hale gelen karayolu trafik sıkışıklığı, fosil türevi yakıtlardan kaynaklanan çevresel etki, arazi kullanımı dezavantajı ve ekonomik kayıplara neden olması bakımından karayolu ulaşımıyla birlikte, raylı ulaşım sistemlerinin giderek artan bir yoğunlukla toplu taşımacılıkta kullanılmasını zorunlu kılmaktadır. Önümüzdeki yirmi senelik süre içerisinde Marmaray Projesi ile birlikte mevcut raylı sistemlerde dahil olmak üzere, İstanbul 400 kilometreyi aşkın raylı sistem ağına sahip olacaktır. İstanbul’un ender konumu nedeniyle yakalar arası geçiş (Boğaz Geçişi) tarih boyunca arzulanır olmuştur. Boğaz Demiryolu Geçişine yönelik olarak ilk geniş kapsamlı fizibilite etüdü 1987 yılında hazırlanmış, hazırlanan etüt 1995-1998 yılları arası güncellenmiştir. Yapılan yeni çalışmalarda elde edilen sonuçlar daha önce elde edilmiş olan sonuçların doğruluğunu kanıtlamış ve projenin, İstanbul'da çalışan ve yaşayan insanlara birçok avantaj sunacağını ve şehirdeki trafik sıkışıklığıyla ilgili olarak hızla artan sorunları azaltacağını ortaya çıkarması nedeniyle yapılmasına karar verilmiştir. Boğaz Geçişi sayesinde Asya ile Avrupa Yakası ulaşımını kesintisiz sağlayan bir raylı toplu taşım projesi olan Marmaray Projesinin tanıtımı tezin ilk dört bölümünde yer almaktadır. Bu çalışmada özgün olarak türel dağılımda birim yolculuğun maliyetini hesaplama açısından arazi kullanımının önemini vurgulamak amacıyla yolculuk / bin metrekare arazi kullanımı boyutunda yeni bir parametre önerisi yapılmıştır. Bu parametreye göre İstanbul kent içi ulaşımında raylı sistem ve karayolu ulaşımının performansları karşılaştırılmıştır. Tezin diğer bölümlerinde, Projenin inşaat aşamasında ve işletimi sürecinde; çevre, trafik sıkışıklığı, insan sağlığı, ekonomik arazi kullanımı, kültürel mirasa etkileri ve devam eden projelerle etkileşiminden oluşan yerel boyutu daha detaylı olmak üzere incelenmiş; ulusal ve uluslararası boyutları ise yolcu ve yük taşımacılığı açısından ele alınmıştır. Böylece tezin bütününde Marmaray Projesi ve üç boyutlu etkisi değerlendirilmiştir.
  • Item
    İzmir kent içi toplu ulaşımın makroskopik simülasyon ile değerlendirilmesi
    (Bahçeşehir Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2013-01) Cihan, Utku; Ergün, Murat
    Günümüzde özel oto sahipliliğinin yaygınlaşması nedeniyle kent içi ulaşım giderek daha sorunlu hale gelmekte ve yaşanılabilir kentler için toplu ulaşımın önemi her geçen gün daha da artmaktadır. Kentlerimizdeki trafik sıkışıklığının yanı sıra kıt kaynakların ve doğal çevrenin hızla tüketimi sadece içinde bulunduğumuz kentler için değil tüm dünyada çözüm üretilmesi gereken bir sorun haline gelmiştir. Bu nedenle, en azından günlük faaliyetlerimizi gerçekleştirirken özel araç yerine toplu taşımanın kullanılmasını desteklemek ve kent içi toplu ulaşım sistemlerinin gelişmesini sağlamak bu sorunun çözümüne ortak olmak anlamına gelmektedir. İş, okul, eğlence, alışveriş gibi günlük faaliyetlerimizi gerçekleştirirken özel araç yerine toplu taşımanın kullanılmasını önermenin yanı sıra kent içi toplu ulaşım sistemlerinin birbiri ile entegrasyonunu sağlamak, ulaşılabilirliği arttırmak ve teknolojik gelişmeleri takip etmek, taşıtların değil insanların ulaşımına öncelik vermek ve ulaşım taleplerini analiz etmek toplu ulaşımın tercih edilebilirliğini artırmak yönünde faydalı olacaktır. Bu doğrultuda; kent içi ulaşımı bir bütün olarak ele almak ve bilimsel yöntemler kullanarak planlamak atılması gereken en önemli adımlardır. Bu kapsamda yapılan çalışmada; İzmir kentinin mevcut ulaşım ağı ve toplu ulaşım sistemlerinden yola çıkılarak kapsamlı bir ulaşım modeli oluşturulması hedeflenmiştir. İzmir Ulaşım Ana Planı çalışmaları kapsamında yapılan hanehalkı anket verileri ve kent ile ilgili diğer bilgiler derlenerek uluslararası bir ulaşım modelleme programı ile İzmir kent içi toplu ulaşımın değerlendirilmesine çalışılmıştır. Sonuç olarak; Makroskopik simülasyon programı ile yapılan analizler sonucunda ortaya çıkan İzmir kentinin toplu ulaşım sistemi ile ilgili değerlendirmelere yer verilmiştir. Kent içi ulaşımın bir bütün olarak ele alınabileceği ve ulaşım ile ilgili alınacak kararlarda simülasyon programlarının kullanılabileceği konusunda örnek bir uygulama elde edilmiştir.
  • Item
    İstanbul metrobüs hattındaki aktarma durakları senaryolarının incelenmesi
    (Bahçeşehir Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2014-04) Erdem, Bahar; Camkesen, Nilgün
    Köyden kente göçün en çok yaşandığı kentlerin başında İstanbul gelmektedir. Bu göç, şehir nüfusunun her geçen gün artmasına ve şehrin ilk zamanlar yerleşimi doğu-batı aksında, son yıllarda da yapılan ulaştırma yatırımlarıyla kuzey-güney aksında genişlemesine neden olmuştur. Buna ek olarak artan nüfusa bağlı trafik sorunları yoğun bir şekilde yaşanmaya başlamıştır. Trafik sorununun çözümünün sadece lastik tekerlekli araçlarla çözülmeye çalışılması, raylı sistemlere yeterince önem verilmemesi sorunun her geçen gün daha da artmasına neden olmuştur.2005 yılında trafik yoğunluğunu azaltmak için, hızlı ve en az maliyetli metrobüs sistemi kurulum çalışmaları başlamış ve bileşenleriyle 2007 yılında hayata geçirilmiştir. D100 karayolunda hizmet vermeye başlayan metrobüs sistemi zaman içinde yolcu yoğunluğunu karşılayamaz hal almıştır. Tez çalışmasında, metrobüs sisteminin durak bazında metrobüse binen yolcu sayısı incelenerek en yoğun dokuz durak çalışma kesimleri olarak belirlenmiştir. İncelenecek duraklar belirlendikten sonra, BELBİM’den alınan veriler ışığında, yolcuların bu duraklara gelmeden önce ve duraktan ayrıldıktan sonra hangi ulaştırma modunu kullandıkları saptanmıştır. Böylece, yolcuların metrobüs öncesi ve sonrası olarak kaç aktarma yaptığı ve aktarma tipleri ortaya çıkartılmıştır. Çalışmada, yalnızca metrobüs kullananlar, metrobüs seyahatleri öncesinde ve sonrasında hangi toplu ulaşım araçları kullanıldığı belirlenerek, aktarmayla bu metrobüs duraklarına gelenleri alternatif hangi toplu ulaşım hatlarına yönlendirilebileceği ve hangi yeni toplu ulaşım hatlarına ihtiyaç olduğu saptanmıştır. Çalışma sırasında özellikle Marmaray’ın metrobüs kullanımına olan etkisini belirlemek amacıyla, Marmaray’ın açılışından önceki ve sonraki veriler alınarak değerlendirilmiştir.